Утре ще бъде разпределен на случаен принцип първят съдия, който адход ще

...
Утре ще бъде разпределен на случаен принцип първят съдия, който адход ще
Коментари Харесай

От утре съдии адхок започват разследване срещу Сарафов. Срещу Гешев - не

Утре ще бъде разпределен на инцидентен принцип първят съдия, който адход ще бъде назначен за прокурор, за да разследва действащия и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов по новия механизъм.

Друга кореспонденция против Иван Гешев след преценка е била пратена на Софийска градска прокуратура. 

Това излиза наяве от известие на Върховен касационен съд, където се води описът със съдии с сан " висш ", които са изявили предпочитание да проверяват главния прокурор. 

От известието на ВКС излиза, че е преценено, че има " съществуване на легален мотив за започване на следствие " и че има " данни за осъществено закононарушение ".

Това става точно докато Борислав Сарафов е в пленума на Висш съдебен съвет, да коментира за историята, известна като " Осемте джуджета ".

Както Клуб Z писа, измежду първите сигнали по новия механизъм се оказаха няколко против Иван Гешев, само че и против Сарафов - защото в обсега на променения закон са включени с изключение на основният прокурор, " и заместниците му ".

Преписката против Сарафов е препратена от Софийската градска прокуратра.

Клуб Z припомня, че сега, когато някогашният следовател Петьо Еврото изчезна, той получи обвиняване, че е взел участие в проестъпна ОПГ за търговия с въздействие на магистрати. Към нея евентуално е причислен и Сарафов. Това стана по времето преди Иван Гешев да напусне поста. 

Има и втори сигнал - от " Здравко С. " против някогашния основен прокурор Гешев, за които се счита, че съставляват легален мотив за разслдване.

Но той в това време не е основен прокурор.

" В претекстовете на разпореждането (на ВКС) се споделя, че по отношение на някогашния основен прокурор не следва да се ползват Особените правила... доколкото той не има качеството на основен прокурор. Тези правила са използвани единствено във връзка с настоящ основен прокурор или негов заместител.

Изложените съображения обосновават извод, че следствие против някогашния основен прокурор следва да се реализира по общия ред... Съобщението следва да бъде изпратено по подготвеност на СГП ", пишат от Върховния съд.

Така и  не се оповестява каква е материята ра зследванто против Гешев

Ето и известието на Върховен касационен съд:

На 07.07.2023 година посредством ЕИСС ще бъде разпределена кореспонденция на правилото на инцидентния асортимент всред съдиите в листата, утвърден от Общото заседание на Наказателен кодекс на Върховен касационен съд по отношение на реда по Наказателно-процесуален кодекс за следствие на закононарушения от общ темперамент, осъществени от основния прокурор или от негов заместител

С Разпореждане № 1408/06.07.2023 година на заместник-председателя на Върховния касационен съд и началник на Наказателната гилдия (НК на ВКС) Лада Паунова е разпоредено Преписка № ГП – 1/2023 година (№ 7754/2023 година в ЕИСС) и присъединената към нея Преписка № ГП – 10/2023 година (№ 7763/2023 година в ЕИСС) да се разпредели на правилото на инцидентния асортимент всред съдиите, включени в листата по член 112, алинея 6 от Закон за съдебната власт, утвърден с решение на Общото заседание на Наказателен кодекс на Върховен касационен съд. Разпределението да се извърши в ЕИСС.

В претекстовете се показва, че със ЗИД на Наказателно-процесуален кодекс в Глава тридесет и първа „ а “ са въведени Особени правила за разглеждане на каузи за закононарушения от общ темперамент, осъществени от основния прокурор или от негов заместител. Съобразно нормата на член 411а, алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс ръководителят на Наказателен кодекс на Върховен касационен съд е способен да се произнесе по въпроса за иницииране на следствие по реда на Особените правила или за изпращане на уведомлението на Софийската градска прокуратура (СГП) за разглеждане по общия ред. Особените правила са използвани, когато ръководителят на Наказателен кодекс на Върховен касационен съд е известен за съществуване на легален мотив за следствие против основния прокурор или против заместител на основния прокурор (на съображение член 411з, алинея 1 от НПК), както и в случаите на член 212, алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс. По-нататък е належащо да се откри съществуването на две законово открити предпоставки:

- уведомлението (съобщението) да сочи съществуване на легален мотив за започване на следствие против основния прокурор или негов заместител – лице, което все още на осъществяване на преценката по член 411а, алинея 1 – 3 от Наказателно-процесуален кодекс има посоченото качество;

- уведомлението (съобщението) да съдържа данни за осъществено закононарушение, които да не са очевидно голословни.

По реда на член 411а, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс на 07.06.2023 година с писмо от прокурор при СГП до ръководителя на Наказателен кодекс на Върховен касационен съд са изпратени материалите по кореспонденция по разказа на СГП, съдържащи сигнал против шефа на Националната следствена работа и заместител на основния прокурор по следствието, като е формирана Преписка № ГП – 1/2023 година На 14.06.2023 година с писмо от прокурор при СГП са изпратени спомагателни материали, имащи отношение към изпратения към този момент сигнал, като по тях е формирана Преписка № ГП – 10/2023 година С предписание на ръководителя на Наказателен кодекс на Върховен касационен съд материалите по тази кореспонденция са присъединени към Преписка № ГП – 1/2023 година

В разпореждането на ръководителя на Наказателен кодекс на Върховен касационен съд се установи, че постъпилото съобщение (съобщение), преценено по отношение на приложените към него материали, сочи на съществуване на легален мотив по смисъла на член 208 и сл. от Наказателно-процесуален кодекс. Данните в известието сочат, че се отнася до легален мотив за започване на следствие против заместител на основния прокурор.

„ Съобразно уредената в член 411а, алинея 1 и алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс подготвеност ръководителят на Наказателен кодекс на Върховен касационен съд при съществуване на легален мотив за следствие против основния прокурор или негов заместител следва да изпрати известието на СГП за изговаряне по общия ред единствено в хипотезата, когато известието по член 209 от Наказателно-процесуален кодекс не съдържа данни за осъществено закононарушение или данните са очевидно голословни. Това са случаите, когато в известието въобще не се съдържат данни и изказвания за осъществено закононарушение или те са изцяло голословни и случайни. В останалите хипотези при съществуване на легален мотив за започване на следствие против основния прокурор или негов заместител и когато не е налице изключението по член 411а, алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс, ръководителят на Наказателен кодекс на Върховен касационен съд следва да пристъпи към систематизиране на преписката съгласно член 411а, алинея 3 от Наказателно-процесуален кодекс “, се акцентира в разпореждането. В този смисъл преценката на ръководителя на Наказателен кодекс на Върховен касационен съд не може да замести тази, която дължи прокурор при формиране на досъдебно произвеждане, във връзка с това дали са налице задоволително данни за осъществено закононарушение.

Според ръководителя на Наказателен кодекс на Върховен касационен съд тези съображения, отнесени към Преписка № ГП – 1/2023 г., дават съображение да се направи извод, че не е налице хипотезата на член 411а, алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс, доколкото в известието се съдържат индиции за осъществено закононарушение, а преписката следва да бъде разпределена на правилото на инцидентния асортимент на арбитър, избран по реда на член 112, алинея 6 от Закон за съдебната власт, който да се назначи за прокурор във Върховната касационна прокуратура за следствие на закононарушения, осъществени от основния прокурор или от негов заместител.

С Разпореждане № 1409/06.07.2023 година на заместник-председателя на Върховен касационен съд и началник на Наказателната гилдия е разпоредено Преписка № ГП – 2/2023 година да се изпрати на Софийската градска прокуратура за изговаряне по общия ред.

С оглед наредбата на член 411а, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс на 08.06.2023 година във Върховен касационен съд е получено писмо от прокурор при СГП, с което са изпратени материалите по кореспонденция, съдържащи адресирани до СГП тъжба и молба от Здравко С., преценени от прокурора като известие по член 209 от Наказателно-процесуален кодекс против основния прокурор на Република България. Здравко С. е подал „ касационна тъжба “ с вх. № 502872/08.06.2023 година, която с резолюция е приложена към преписката. Подателят на тези сигнали излага изказвания за безучастие на някогашния основен прокурор.

Данните в уведомлението до ръководителя на Наказателен кодекс на Върховен касационен съд сочат, че тези сигнали се отнасят до легален мотив за започване на следствие против някогашния основен прокурор. С Указ № 95 на президента на Република България, публикуван на 15 юни 2023 година, е постановено неговото освобождение от длъжността основен прокурор на Република България.

В претекстовете на разпореждането се споделя, че по отношение на някогашния основен прокурор не следва да се ползват Особените правила по Глава тридесет и първа „ а “ от Наказателно-процесуален кодекс, доколкото той не има качеството на основен прокурор. Тези правила са използвани единствено във връзка с настоящ основен прокурор или негов заместител. Изложените съображения обосновават извод, че следствие против някогашния основен прокурор следва да се реализира по общия ред. Доколкото пълномощията на ръководителя на Наказателен кодекс на Върховен касационен съд в тази процедура са лимитирани в член 411а, алинея 2 и алинея 3 от Наказателно-процесуален кодекс, известието следва да бъде изпратено по подготвеност на СГП.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР